Waar moet je op letten bij aanvragen lening op afbetaling?


Op het internet zijn er veel blogs en artikelen te vinden waarin uitgebreid stilgestaan wordt bij zaken waar je op moet letten als je een lening op afbetaling afsluit.

Wij doen het net even iets anders. In het kort staan wij stil bij enkele belangrijke zaken waar je op moet letten alvorens je een lening afsluit. Het zijn aandachtspunten waar je soms te snel aan voorbijgaat maar die erg belangrijk zijn. Als je geld leent voor een grote uitgave zoals een nieuwe auto, een verbouwing of verbetering van je woning, dan kan je daarvoor een lening op afbetaling afsluiten. Je gaat in dat geval een verplichting voor een langere tijd met een bank of kredietverstrekker aan. Zodra je een handtekening hebt gezet is de geldverstrekker verplicht om jou een betrouwbare lening te verstrekken. Andersom ben jij verplicht om een lening op afbetaling binnen een bepaalde periode af te lossen. Doe je dat niet? Dan heeft dit vervelende consequenties voor jou.

Let allereerst op de voorwaarden van de lening

Het is belangrijk om de voorwaarden van je lening goed door te lezen. Alleen dan weet je waar je mogelijk mee akkoord gaat. Zo kom je erachter of je boetevrij je lening versneld kan aflossen en zo niet, wat sneller aflossen jou kost. Sluit je een geldlening af met minder gunstige leenvoorwaarden, dan kan dit jou extra geld kosten. Zo is dat nou eenmaal. Het kan verstandig zijn om een leenspecialist om advies te vragen. Zij zijn op de hoogte van de ontwikkelingen in de leenmarkt. Sluit bij voorkeur een lening af die perfect past bij jouw leendoel. Eentje die dus bij je persoonlijke en financiële situatie past.

Dienstverlening en service

Naast de voorwaarden is het ook best belangrijk om te letten hoe een kredietverstrekker bekend staat bij het publiek. Hoe is hun dienstverlening? Staan ze jou bij vanaf het moment dat je een lening afsluit en kan je bij hen terecht voor adviezen? En hoe is het met hun service gesteld? Hebben ze een klantenservice die je bij wijze van spreken dag en nacht kan bereiken? Hoe worden klachten afgehandeld en is het mogelijk om iemand persoonlijk te woord te staan? De dienstverlening en service kan enorm per kredietaanbieder verschillen. Ons inziens is het belangrijk om te checken hoe een aanbieder hiermee omgaat.

De rente

De meeste mensen vergelijken aanbieders van deze leningen alleen op basis van de rente. En natuurlijk is de hoogte van de rente belangrijk. Maar staar je daar niet blind op. Een aanbieder die een lage rente biedt kan dit compenseren door bijvoorbeeld jou te verplichten een dure overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Of je betaalt een hoge boeterente indien je versneld de lening aflost. Het voordeel van een lening op afbetaling is in elk geval dat de rente tijdens de looptijd altijd vast blijft staan. Deze is onveranderlijk en niet variabel zoals met het doorlopend krediet.

Tot welke leeftijd mag je lenen?

Het verschilt ook per bank en kredietverstrekker tot welke leeftijd je geld mag lenen. Bij de ene bank moet je op je 75e de lening hebben afgelost terwijl je bij een andere bank al geen lening meer kan afsluiten boven je 65e. De verschillen zijn best groot. Oudere mensen raden we aan om hier specifiek op te letten. Dus: Wat is de eindleeftijd die geldt voor het aflossen van een persoonlijke lening op afbetaling…?

Het bestedingsdoel

Waarschijnlijk heb je de keuze voor een lening op afbetaling al gemaakt. Maar toch is het belangrijk dat je een goede afweging maakt alvorens je deze lening aanvraagt. Wat is het bestedingsdoel? Waarvoor wil je geld lenen? Als je wilt lenen voor een eenmalige, grote uitgave waarvan de kosten van te voren vast staan, dan kan je het beste kiezen voor een lening op afbetaling als leenvorm. Wil je echter zo nu en dan wat geld kunnen opnemen, dan past een doorlopend krediet veel beter bij jou. En heb je overwaarde op je eigen woning, dan kan je zelfs nog kiezen voor een WOZ-krediet. Het WOZ-krediet is eigenlijk ook gewoon een doorlopend krediet. Je woning dient voor de kredietverstrekker als onderpand.

Kan je voldoende aflossen?

Let uiteraard ook nog op je eigen situatie en dan op je persoonlijke en financiële. Je moet immers elke maand voldoende geld kunnen aflossen. Naast de aflossing betaal je ook nog een gedeelte rente (deze is bij de het geld lenen op afbetaling in de maandtermijnen verwerkt). Leen daarom nooit meer geld dan je eigenlijk kan aflossen. En leen ook geen geld als je weet dat je baan op de tocht staat of wanneer er mogelijk iets in je persoonlijke situatie gaat veranderen (denk aan een scheiding).

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.