Lening op afbetaling voor auto


Een autolening kan uitkomst bieden als je wél een nieuwe auto moet kopen maar onvoldoende spaargeld op de bankrekening hebt staan om deze zelf te kunnen financieren.

De lening op afbetaling is eigenlijk de perfecte autofinanciering. Vrijwel alle autoleningen die je bij banken kunt afsluiten zijn leningen op afbetaling. Anders dan met een gewoon doorlopend krediet heb je met deze leensoort vastigheid, duidelijkheid en weet je exact hoeveel de aanbesteding (inclusief de kosten voor de lening) op het eind van de rit jou in totaal kost.

De looptijd bepalen van een autolening is belangrijk

Een flink aantal autobezitters financiert hun nieuwe auto met een persoonlijke lening op afbetaling als autolening. Bij vrijwel elke bank of kredietverstrekker kan je een soortgelijke lening afsluiten. Je krijgt het geld in één keer op je rekening gestort en daarmee kan je een auto kopen. Sommige autobezitters sluiten naast deze geldlening ook een klein doorlopend krediet af. Daarmee kunnen ze hun auto onderhouden. Als je een lening op afbetaling wilt afsluiten om een nieuwe auto mee te kunnen bekostigen, dan is het belangrijk om de looptijd van de lening precies samen te laten lopen met de levensduur van de auto. Op die manier blijf je nooit met een schuld zitten terwijl de auto al niets meer waard is. Kies bij autoleningen nooit voor een lange looptijd. Je betaalt dan niet alleen veel meer rente maar loopt ook het risico dat je nog jarenlang geld moet aflossen terwijl de auto al lang niet meer in jouw bezit is. Lening afsluiten? Bepaal dan altijd hoeveel geld je voor een auto nodig hebt. Vraag dan pas een persoonlijke lening op afbetaling af. Leen nooit meer geld dan je nodig hebt.

Kiezen uit meerdere soorten autoleningen

Een lening op afbetaling als autolening is een gangbare variant. De meeste consumenten kiezen voor deze leenvorm wanneer zij een auto willen financieren. Je leent een groot bedrag waarmee je in één keer de auto kunt betalen. Deze lening geeft jou veel zekerheid. Zo staan de looptijd, de hoogte van de rente en de maandtermijnen vast. Deze kunnen nooit tijdens de looptijd plotseling wijzigen. Je weet dus exact wanneer je de lening weer hebt afgelost. Duidelijker kan het dus niet. Heel soms kiest men voor het doorlopend krediet als autolening. Maar we raden je af om dit krediet te gebruiken als autofinanciering. Je weet namelijk nooit exact waar je aan toe bent. De rente is variabel en kan tijdens de looptijd dus flink stijgen in jouw nadeel. Zo doe je er langer over om de lening af te betalen en betaal je in totaal flink veel meer rente. Het doorlopend krediet is over het algemeen een dure autolening. Tenzij je natuurlijk ervoor kiest om deze snel af te lossen, als je het geld daarvoor hebt. Dan kan een doorlopend krediet op het eind van de rit een goedkope autofinanciering zijn. Soms sluit men naast een lening op afbetaling ook een klein doorlopend krediet af om onverwachte reparaties aan de auto te kunnen financieren.

Autolening vergelijken

Staar je nooit alleen blind op de rentetarieven van verschillende aanbieders maar vergelijk ook vooral op basis van de voorwaarden. Kan je een lening op afbetaling bij aanbieder X versneld en boetevrij aflossen? Ben je verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten of niet? Je moet er in ieder geval rekening mee houden dat een auto snel in waarde daalt. Een auto kopen kost geld en als je daarvoor geld leent wordt een auto alleen maar duurder. Je betaalt immers naast aflossing ook een deel rente. Als je geen haast hebt en kunt sparen voor een nieuwe auto, dan is dat de beste keuze.

Kiezen voor doorlopend krediet of lening op afbetaling? Bepaal het zelf!

Kenmerken:                       Doorlopend krediet      Op afbetaling

Vaste maandlasten              JA                             JA

Vaste rente                        NEE                            JA

Vaste looptijd                     NEE                          JA

Opnieuw geld opnemen        JA                         NEE

Versneld aflossen                JA                             JA (vaak wel)

Restschuld mogelijk?           JA                             NEE

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.